Amela Admin
Broj komentara : 950 Age : 34 Location : Gračanica BiH Registration date : 2009-02-03
| Naslov komentara: Sretan Uskrs svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti Fri Apr 10, 2009 7:35 pm | |
| Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik. Njime kršćani slave jednu od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće. Na našim prostorima je Uskrs naziv za ovaj praznik kod Katolika, dok Pravoslavci isti nazivaju Vaskrs. Uskrs pada u nedelju, međutim praznik traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uveče večernjom misom. Četvrtak, petak i subota prije uskršnje nedelje čine sveto trodnevlje. Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa nego jedna večernja misa. Ta večernja misa u četvrtak ustvari predstavlja predvečerje sljedećeg dana, što vodi korijenje još od židovskog načina računanja praznika kod kojih su se veliki praznici počinjali slaviti veče ranije. Potom slijedi Veliki petak i običaj klanjanja krstu, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uveče uslijedilo Uskršnje bdijenje. Simboli Uskrsa su jaje, koje predstavlja rađanje, i zec. Uskrs se slavi u nedelju koja slijedi nakon prvog punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevnice. Zbog toga Uskrs može biti na bilo koji datum između 21. marta i 25. aprila(razlika između vremena obilježavanja Uskrsa i Vaskrsa je zbog toga što Katolici koriste Gregorijanski kalendar, a pravoslavci Julijanski kalendar). Tose Team Forum | |
|
mawa
Broj komentara : 733 Age : 32 Location : BiH Registration date : 2009-02-04
| Naslov komentara: Re: Sretan Uskrs svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti Sat Apr 11, 2009 2:57 pm | |
| I od mene SRETAN USKRS | |
|
cuksii
Broj komentara : 129 Age : 37 Registration date : 2009-02-07
| Naslov komentara: Re: Sretan Uskrs svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti Sat Apr 11, 2009 11:46 pm | |
| i od mene SRETAN USKRS.. ja slavim tek sledece nedelje... | |
|
Anela
Broj komentara : 497 Age : 32 Location : Sarajevo Registration date : 2009-02-04
| Naslov komentara: Re: Sretan Uskrs svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti Sun Apr 12, 2009 2:40 pm | |
| i od mene SRETAN USKRSSSS!!!!!! | |
|
ANA Admin
Broj komentara : 210 Registration date : 2009-02-03
| Naslov komentara: Re: Sretan Uskrs svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti Mon Apr 13, 2009 5:49 pm | |
| sreken i od mene | |
|
Sponsored content
| Naslov komentara: Re: Sretan Uskrs svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti | |
| |
|